Co je paběrkování?

Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Pod tímto slovem se skrývá dříve běžná, ale dnes už téměř zapomenutá tradice. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska – jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat u obchodních řetězců a zůstávají na poli k zaorání.

Paběrkování sice neřeší problém plýtvání v zemědělství strukturálně, ale daří se díky němu poukázat na problém plýtvání jako celku. Nasbírané přebytky budou neocenitelným zdrojem pro lidi v potravinové nouzi, protože čerstvá zelenina či ovoce není v dětských domovech či azylových centrech častou surovinou. Zároveň chceme vyvíjet tlak na obchodní řetězce a ukázat jim, že lidé o zeleninu či ovoce nestandardních tvarů stojí.

Jak se zapojit a co tě čeká?

  • Napiš svůj kontakt do dobrovolnického listu.
  • Náš koordinátor kontaktuje zemědělce a domluví možnost paběrkování na konkrétní den. Poté informuje dobrovolníky prostřednictvím domluvených komunikačních kanálů (newsletter, facebook, e-mail či telefon) o datu výjezdu a dalších podrobnostech. V případě, že s námi pojedete, pošlete koordinátorovi dobrovolníků na sebe kontakt a ozve se Vám s doplňujícími informacemi.
  • Výjezdy jsou nárazové, počítej tak s časovou flexibilitou.
  • Vezmi si vhodné oblečení. Jídlo a pití bude zajištěno.
  • Dostaneš přesné informace o dopravě na místo a dopravné ti bude proplaceno.

Kde se paběrkuje?

Pole jsou obvykle v dojezdové vzdálenosti 50 km od Prahy. Pokud však nejsi z blízkosti Prahy, máš chuť a energii, založ si svou vlastní skupinu! Založit “paběrkovací” skupinu není nic složitého, vyžaduje to jen trochu nadšení, energie a času. Rozjet paběrkování můžete už za jeden až dva měsíce, přičemž nejvíce času strávíte úvodním kontaktováním zemědělců. Jak založit paběrkovací skupinu v tvém kraji, se dočteš v manuálu, které je ke stažení pod tímto článkem nebo na tomto odkaze.

Kontakty

e-mail: info zavináč zachranjidlo.cz
facebook: zachranjidlo

 

 

zdroj: www.zachranjidlo.cz/paberkovani

 

Manuál ke stažení:

NáhledPřílohaVelikost
Manual-paberkovani-s-odkazy.pdf2.52 MB